Проф. д-р на историческите науки Цветана Павловска e университетски преподавател. Тя е член на УС на Общобългарски комитет "Васил Левски". Автор е на книги и научни трудове за делото и живота на Апостола.  

Проф. Павловска гостува днес в Ботевград. Тя изнесе лекция „Величието на Левски” пред общественици, ученици и граждани в малкия салон на читалище "Христо Ботев".


"Този българин и велик революционер е един от малката фаланга на световните революционери. Точно в този смисъл трябва да се търси и неговото величие не само в България, но, ще си послужа с думите на Ботев, „и в други страни, много по-напреднали от България. Един съвършен революционер. Един човек – радетел на българската националосвободителна революция и велик първостроител на Третата Българска държава", каза проф. Павловска. Тя акцентира върху дейността на Апостола, свързана със създаване на първите частни български революцинни комитети в Карлово, Сопот, Пловдив, Стара Загора през 1869 год. „Именно организацията на Левски е поела по-късно Старозагорското и Априлското въстание", подчерта историкът. Проф.Павловска посочи принципите, върху които е изградена организацията - безприкословно единно начало, абсолютна независимост и суверенитет от чужди сили.  „Вътрешната революциннна организация, която Левски създава, е явление. Това е една параструктура, призвана да излъчи въоръжени сили за бъдещото въстание. Всеки град с околните селища съставлява частен вътрешен революционен комитет, какъвто е бил и Орханийският, създаден през 1870 год. Това е една конспиративна организация. Ако трябва графинчно да си я представим, това са три концетрични кръга, като в най-малкия кръг са хората, положили клетва пред револвер. Във втория кръг са хората, които знаят, че има комитет и знаят неговата стратегия - с оръжие в ръка да се избави страната от вековното робство. В третия кръг са всички българи, готови да носят оръжие. Същата 1869 година се полага началото и на комитетската мрежа”, каза в уводната част на лекцията проф. Павловска. В хода на срещата тя говори за залавянето и процеса срещу Апостола. Според проф. Павловска никой сериозен учен не е реабилитирал поп Кръстьо като предател на Левски. „Има документи, като писмото на Мазхар паша, в което пише:”Изпратете ни доносника поп Кръстьо". За предателството му се споменава и в известия на Каравелов и Ботев. Единственото, което можем да кажем в негова защита, е, че е бил жестоко инквизиран”, аргументира се тя.  
Проф. Павловска разказа, че единственият свидетел на обесването на Васил Левски е било младо момиче на име Анастасия Стринска, слугиня в един турски дом, което трябвало да заведе младите турски бейчета на екзекуцията. Момичето по-късно разказало, че видяло да водят рано сутринта млад мъж с обинтована глава и войнишки шинел към черното бесило пред казармите. Около мястото на екзекузията имало само любопитна тълпа от турци и цигани, които хвърляли буци сняг по осъдения на смърт.

"Нека запомним завинаги постулатите на Левски за чиста и свята република, които и до днес са валидни, ако между себе си намираме неща, които не съответстват на народната воля, на човечността и на човешкия напредък", каза в заключение проф. Павловска.