Само ден преди днешния ни Национален празник, своя празник изживяха и самодейците от Етрополе. Поднесоха му го учениците от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка Лъка”.
Макар и незатоплен, в големия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871” дойдоха много хора да се насладят на изпълненията на младите таланти от певци, инструменталисти и танцьори на гостуващото ни училище. При това в салона имаше много млади хора.
Изненадващо концертът започна с Националния химн, изпълнен на народни инструменти.
„Институцията, наречена „Читалище”, е характерна само за България. По света има клубове и други подобни обединения, но никъде те нямат това място, което българското читалище има в историята на Родината ни и в сърцето на българина.” Това каза при откриването на Празника на самодееца-1 март, заместник-кметът на Общината Росица Христова.
И още: „Към читалището /"Тодор Пеев"/ в момента функционират „Творческо студио „Акварели" с ръководител Николай Христов; Литературен кръжок „Христо Ясенов" с ръководител Евгения Христова; Вокално-естрадна група „Ретротон" с ръководител Виолета Цолова; Театрална трупа „Михаил Пенчев" с ръководител Николай Пенчев; Детска и женска вокална група за народно пеене с ръководител Диляна Петрова Колева- Гоцева; Вокално-инструментален състав с ръководител Кирил Лихарев; Подготвителни групи за народни танци и Танцов състав „Балканска младост" с ръководител Калинка Пушкарова; Преподавател пиано и тамбура с ръководител Цветанка Николова.
С гордост може да се похвалим, че нашите самодейци от община Етрополе постигат отлични резултати.”
По повод празника своите поздрави отправи към самодейците от Етрополе и към изпълнителите директорката на училището в Широка Лъка Стоянка Тенова.
Истинският празник го направиха младите изпълнители от сцената: гайдарите, тамбурашкия състав, гъдуларите и танцовият им състав.
Един по един на сцената „оживяваха” чрез изпълнителите различните фолклорни области на страната ни – от Шоплука, Тракия и Равна Добруджа. В песен и танц, в мелодия, ритъм и народна носия.
Кошницата със свежи цветя пък беше благодарността на организаторите към изпълнителите.
Днес съставът на училището ще гостува в Правец, където в концерта ще участват и ученици от Правец, които учат в Широка Лъка.