Възможно е броят на жертвите от земетресението и последвалото цунами в Япония да достигнат 10 000. Мрачната прогноза даде шефът на полицията в източната префектура Мияги, цитиран от БиБиСи. До момента само там са открити телата на 359 загинали.

Властите прогнозират толкова голям брой на жертвите, защото 9 500 души от пристанищния град Минамисанрик в Мияги все още се издирват. Местните служби нямат никаква информация за съдбата на тези хора след огромното цунами. Цялото население на града е около 17 000 души, отбелязва ДПА.

    Пореден вторичен трус с магнитуд 6,2 разтърси Япония. Епицентърът му е бил край източното крайбрежие и по-близо до Токио, отколкото катастрофалното земетресение в петък, предаде АП. Регистриран е в 10,26 ч. японско време с център на около 180 км източно от столицата, на дълбочина 24,5 км под морското дъно.

За момента японската агенция Киодо съобщава, че загиналите от районите, ударени от двете бедствия, са около 2 000.

Над 300 000 души от шест префектури са евакуирани от домовете си. Най-вероятно обаче това число ще нарасне, тъй като правителството разширява зоната за евакуация около двете ядрени централи във Фукушима, северна Япония.

Междувременно говорител на японското правителство заяви, че има опасност от втора експлозия в пострадалата от земетресението атомна централа. Той увери, че трети реактор вероятно ще издържи, както стана с първи реактор преди ден. По думите на главния секретар на кабинета Юкио Едано няма да има опасност за здравето на живеещите в близост граждани.

По-рано компанията Tokyo Electric Power Coи обяви, че нивата на радиация в японската АЕЦ "Фукушима - 1" са достигнали равнища над позволения лимит.
Компанията-оператор на централата започна и подготовка за изпускането на радиоактивна пара от трети блок

Киодо пише още, че над 20 000 къщи са изцяло сринати след земетресението и последвалото цунами в Япония.

Международната общност вече се мобилизира в помощ на Япония. Редица държави по света изпратиха спасители.

Стана ясно и че японската геофизична агенция е повишила степента на петъчното земетресение. То е било с магнитуд 9, а не 8.9, както се обявяваше досега.