Кореняшкото дружество “Орханиец” ще чества 20 годишен юбилей на 26 март. Кръглата годишнина ще бъде отбелязана с тържествена вечеря в ресторанта на хотел “Ботевград”. Предварителни записвания за участие в празника може да направите на следните телефони: 0723/66106; 0885535780; 0893654518; 0885901134.
По повод годишнината на дружество “Орханиец” от печат ще излезе юбилеен вестник.  Изданието проследява историята и дейността на местната организация. Съставител на вестника е Симеонка Влайкова, почетен председател на дружество “Орханиец” и председател на Клуб “Краевед”.
Юбилейното издание излиза с финансовата подкрепа на “Атлантис Нет” ООД, Златарска къща “Болид”, ЗД “Бул Инс” - Ботевград, ЗК “Лев Инс” – Ботевград, “Микроак” ЕООД.

Дружество “Орханиец” е учредено на 16 януари 1991 година в зала Ботевград. Идеята за създаване на организацията е на покойния Йордан Божилов. Тя е подкрепена от много от ентусиасти, сред които са д-р Стефан Стилиянов, който е първият председател на организацията, Елисавета Митушева, Симеонка Влайкова, Цветана Цагарска, Христо Христов, Стефан Стаменов – Спорта, Иван Багелейски, Динка и Димитра Вълкови, известни като Близнакините, Цветолюб Савов, Райна Енчева и много други потомци ма местни родове.

Дружество “Орханиец” има за цел да съживи историческото минало на Ботевград и да съхрани духовните ценности и традиции в този край, да поддържа у своите членове и техните потомци дух на обич към род, родна стряха и бащино огнище, да съдейства за поддържане на активни връзки с потомците на старите орханийски родове в страната и чужбина.
В дружеството могат да членуват всички родени и живели в Орхание до 1934 год., както и техните потомци, без оглед на тяхната политическа принадлежност, вероизповедание и пол, които приемат Устава и работят за постигане целите и задачите на дружеството.