Toyota ще остави затворени заводите си в Япония до 22 март. Говорител на компанията е заявил това пред "Automotive news". Спирането е засегнало производството на 95 000 автомобила. Земетресенията и цунамито, причинили гибелта на над 10 000 души, възпрепятстват работата на повечето японски автомобилни производители. Близо 80 млн. долара дневно губи Toyota от критичната ситуация.

В подобно положение са и Mitsubishi и производителят на гуми Bridgestone, чиито заводи също бяха затворени, но възобновиха производството си вчера. Honda и Mazda Motor Corp. са заявили, че техните производствени мощности няма да работят до 20 март. Suzuki планира спиране до 21 март.

Липсата на доставки на части, изнасяни от Япония, ще засегне и фабрики в бранша и от други части на света, смятат анализаторите. Нито един от заводите на Toyota в северната част на Тохоку не е претърпял сериозни щети, но компанията е изпратила 60 служители на мястото, които трябва да помогнат на работниците и техните семейства.

BMW и VW изтеглят европейските си екипи от Япония. В неделя баварската компания, чиито служители от техническия състав в Япония са около 750, даде шанс на немските граждани измежду тях да напуснат страната и 50 души се възползваха от тази възможност. От своя страна Volkswagen разполага с 600 служители в търговския и техническия отдел, като 30 от общо 40-те немски служители от тях също са се върнали в родината си.