Похитителят в Сливен се е укрил в трезора на банката, където вчера взе заложници. Главният секретар на МВР Калин Георгиев заяви на пресконференция, че в момента антимафиотите преговарят с престъпника, който заплашва да се самоубие. Част от заложниците присъстваха на пресконференцията във видимо добро състояние.

Георгиев беше категоричен, че няма да се предприемат силови мерки срещу 27-годишния охранител Стефан Петров, тъй като по този начин ще бъде изложен на риск както живота на служителите на МВР, така и този на самия похитител. Калин Георгиев посочи, че Петров има лично оръжие „Байкал" с над 50 патрона.

По думите на главния секретар, престъпникът към момента няма конкретни искания и е контактен, въпреки че взел голямо количество валидол с цел да се успокои. Според Калин Георгиев похитителят е влязъл в банката с цел въоръжен обир, като взел решението да извърши престъплението след личен неуспех - бил скъсан на шофьорски изпит за категория „В".

Главният секретар на МВР посочи, че Петров е носел маска, но в действията му не е имало логика - бил е видимо афектиран и притеснен, непрекъснато повтарял, че не иска да нарани заложниците.

Тодор Тодоров, началник сектор „Криминална психология" в Института по психология към МВР посочи, че недостоверните информации, тиражирани след началото на заложническата драма, са затруднили преговорите. Като пример за това той даде първоначалната информация, че похитителят е наркозависим, при положение, че всъщност Петров има силно негативно отношение към наркотиците.

Тодоров заяви, че охранителят е имал тежък живот и на няколко пъти е показал, че не е достатъчно стабилен психически.

В края на пресконференцията влязоха и част от служителките на банката, които бяха държани като заложници. Жените бяха във видимо добро състояние, въпреки преживяната травма. Те благодариха на полицията за бързите и адекватни действия и не пожелаха да коментират престоя си в банковия клон

По последна информация, Петров е напуснал къщата си около 14:05 вчера със сак в ръка, като даже оставил дома си отключен. Вътре останали и документите и мобилният му телефон.