Пол Баран, един от прародителите на днешния интернет, почина на 84-годишна възраст в Пало Алто, Калифорния, от рак на белия дроб. Смърта е настъпила в петък, 26 март, съобщи Ню Йорк Таймс.

Баран е известен с това, че през 60-те години на миналия век първи предложи концепцията за пакетно предаване на данни. Тогава той работи в компанията RAND Corporation, базирана в Санта Моника, Калифорния.

Негова идея е схемата, по която пакетите се предават по различни канали в мрежата и се обединяват в крайната точка. По-късно, в серия от научни трудове Баран отстоява виждането, че мрежите трябва да имат излишък, т.е. да притежават резервни маршрути, за да може информацията да стига напълно до местоназначението си, ако някой от каналите отпадне.

В средата на 60-те години ученият се обръща към AT&T с предложение за изграждане на мрежа, която той вече е изобретил. Компанията отхвърлила идеята, твърдейки, че е неработеща.

Оказва се обаче, че изобретението на Баран изпреварва своето време. През 1969 година агенцията ARPA (по-късно DARPA) преценила, че в случай на война САЩ ще се нуждаят от надеждна система за предаване на данни и създала Arpanet - първата мрежа по идея на Баран. По-късно именно тази мрежа се превърна в интернет.

След като напуснал RAND Corp., Баран основал некомерсиална организация - Institute for the Future, специализирана в анализа. Той се утвърдил и като успешен предприемач. Пет от седемте негови компании успели да излязат на борсата.

Пол Баран е роден в Полша през 1926 година в семейството на търговец на храни, което две години по-късно се преместило във Филаделфия, САЩ. Баран завършил Дрекселския технологичен институт и постъпил на работа в компанията Eckert-Mauchly Computer, където тествал вакумни лампи за компютъра UNIVAC.

През 1955 г. Баран се оженил за Евелин Мърфи и заедно с нея заживели в Лос Анджелис. Първоначално постъпил в Hughes Aircraft, а по-късно - в RAND Corp. Работил е по много отговорни проекти за ВВС на САЩ.