Вчера в заседателната зала на Областна администрация на Софийска област, се проведе второ Общо събрание на Асоциацията по ВиК в обособена територия на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – София. Събранието откри Красимир Живков – областен управител на Софийска област и председател на Асоциацията по ВиК. Той приветства присъстващите кметове и представители на общини и направи кратък преглед на законовите изисквания и политиката на държавата в този сектор.
Съгласно приетия дневен ред се проведе обсъждане на представения проект за бюджет на Асоциацията. Според Закона за водите, чл. 198в (12), е предвидено средствата, необходими за дейността на асоциацията по ВиК,  да се осигуряват от държавата и от общините, съобразно процентното съотношение на гласовете им /съгласно чл.198в, ал.13, средствата по ал. 12 са за сметка на бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на бюджетите на общините/.
Бюджетът на Асоциацията по ВиК в обособена територия на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – София беше приет с кворум от 84.76 %.
Присъстващите на Общото събрание бяха запознати и с информация за процедурите по предстоящото изготвяне на Регионален генерален план, който представлява конкретни стъпки и действия, предприети от МРРБ, и важен етап за развитието на ВиК-системите на територията на Софийска област.
Припомняме, че ВиК асоциациите са учредени на основание чл.198 от Закона за водите и са за обособени територии, които са определени и обявени с решение на министъра на регионалното развитие и благоустройството, обнародвано в Държавен вестник.
За територията на Софийска област са определени 2 обособени територии - Обособена територия на „Водоснабдяване и канализация” – ЕООД София и Обособена територия на „В и К – Бебреш“ ЕООД - Ботевград.
В Областната администрация бе обсъдена подготовката за предстоящото честване на 110 години от основаването на Софийска област. Присъстващите кметове бяха запознати с предложенията за отбелязване на годишнината, съобщава пресцентърът на Областната администрация.