Служители на ГДБОП разби престъпна група, занимавала се с изготвяне и разпространение на неистински документи за самоличност, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията, реализирана след неколкомесечно наблюдение, е проведена вчера на територията на столицата. Установена е престъпна група, занимавала се с изготвяне и разпространение на неистински документи за самоличност - паспорти, лични карти и свидетелства за управление на МПС, както и дипломи за завършено образование. Част от тези документи били изнасяни и извън територията на страната.

Задържани са тарторът на групата - Д.Н. (48 г.) от Дупница, както и неговият близък сътрудник и съгражданин А.Б. (36 г.), собственик на фирма в центъра на столицата, занимаваща се официално с рекламна дейност. В момента на задържането у Д.Н. спецполицаите намерили 8 неистински лични карти, ксерокопия на български паспорт, 3 шофьорски книжки, 3 300 евро и банкнота на Република Гана.

От офиса на фирмата са иззети три компютърни конфигурации, принтер, множество CD, ксерокопия на чужди паспорти, различни видове фолио и други материали, необходими за осъществяването на престъпната дейност.

Установена е и схемата на работа - Д.Н., който в момента е с изпитателен срок във връзка с условна присъда за разпространение на неистински парични знаци в особено големи размери, приемал поръчките за изработването на фалшификатите. После започвала „истинската" работа, в която се включвал и А.Б.

В мрежата участвал и собственик на обменно бюро в София - Г.Г. (48 г.), който също е задържан. При извършените обиск в офиса на бюрото на бул. „Витоша" спецполицаите попаднали на снимки с паспортен формат на китайски граждани, свидетелства за регистрации на МПС - празни бланки с печат на КАТ-СДВР, лица и гръб на банкноти с номинал 10, 20 и 50 лева.

Оттам са иззети и голямо количество фалшиви банкноти: 1600 щатски долара с номинал 100; 1800 евро в купюри по 20, 50, 100 и 200, 1000 шведски крони и български левове.

Последвали претърсвания на домашния адрес и на друг, ползван от Д.Н. за офис в Дупница. Там антимафиотите попаднали на множество ксерокопия на удостоверения за сключен граждански брак на различни лица, перфорирани паспорти със снимки и данни на лицата, ксерокопия за документи за самоличност, лист формат А4 със снимка и имена на чужд гражданин с написано на ръка „за паспорт" и подпис на чужденеца.

В хладилник във фирмения офис били открити над 2000 лева, голям брой лични карти, паспорти, ксерокопия от лични документи, актове за раждане и за граждански брак, визи, документи от фирми и банкови институции.

Тримата са задържани в рамките на 24 часа, образувано е досъдебно производство. Действията по разследването продължават.