Директорът на ОУ “Никола Йонков Вапцаров” Петя Кочкова е освободена от длъжност от днес. В момента тя издава училищната документация на директора на гимназията Даниела Колева. Тя ще поеме временно ръководството на учебното заведение до обявяването на конкурс за нов директор. Начело на ПМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров” ще застане Венета Терзийска, която е главен учител в гимназията. Това съобщи за botevgrad.com началникът на Регионален инспекторат по образование – София област Христо Андреев. Той каза, че констативният протокол от проверката в ОУ “Н.Й.Вапцаров”, която продължи повече от 10 дни, съдържа 40 страници. Копия от него са предоставени на Петя Кочкова и на Община Ботевград.
“Г-жа Кочкова има претенции за сериозен директор, а в работата й бяха установени много нарушения, които са основателни за освобождаването й от длъжност”, каза Христо Адреев. Той посочи някои от тях. “Петя Кочкова, която е и общински съветник, не си пускала отпуск, когато е присъствала на заседания на Общинския съвет. Вторият срок в училището е започвал от различни дати през годините, което е грубо нарушение на заповедта на министъра на образованието. В нея има фиксирана дата, в която трябва да започне вторият срок в училищата и тя трябва да се спазва от директорите. При проверката са констатирани много нарушения в училищната документация – липсват печати, подписи и т.н. Г-жа Кочкова е отдавала под наем двата физкултурни салона без сключен договор. Получавала е парите на ръка – за единия 50, а за другия 100 лева. Това е само една малка част от установените нарушения”, каза Христо Андреев. Той уточни, че проверката в ОУ “Н.Й.Вапцаров” е извършена по жалби и сигнали на общината и родители.
Свързахме се за коментар и с Петя Кочкова. Тя бе категорична, че ще обжалва заповедта за уволнение. “Смятам, че няма основателни причини за моето уволнение. Ще обжалвам заповедта пред съда. Възнамерявам да запозная националните медии с моя случай”, заяви Петя Кочкова.