Двама жители на общината са заловени при специализираната полицейска операция “Пролетно почистване”. Това са 27-годишния Д.П., известен като Дичо Дебелия, и 35-годишния Г.Г. – Котлара. Според информация от полицията Дичо Дебелия не живее в Ботевград от 7-8 години. Той се подвизавал по Черноморието и в столицата.
Г.Г. – Котлара от Новачене бе участник в местните избори през 2003 година.

Специализираната операция с кодова название “Пролетно почистване”, насочена срещу разпространението на наркотични вещества, е проведена по предварително изготвен план, утвърден от главния секретар на МВР. В хода й служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност” на СДВР, група „Сили за превенция и охрана”, ГДБОП и териториалните звена в столицата и Пловдив са задържали членовете на групата на криминално проявения Х.Ш. /26 г./, известен като Ицо Боксьора.
В хода на работата било установено, че участниците в ръководената от Боксьора структура контролират наркоразпространението, включително със силови методи, в няколко софийски квартала и нощни заведения. От разпитите на свидетели се изяснило, че Ицо Боксьора, чрез свои хора, силово завзема територии и подчинява дилърите, които действат там, чрез физическа саморазправа, използвайки ножове, брадви, метални палки и други „помощни средства”. В дилърската мрежа на Боксьора участват криминално проявените П.П. /28 г./ с прякор Пешо Малкия от София, Д.П. /27 г./ - Дичо Дебелия от Ботевград, пребиваващ в столицата без адресна регистрация, софиянецът С.П.-Светльо /36 г./ - дилър в дискотека в Студентски град, Л.В. /29 г./ по прякор Ту Пак, също от София, живеещ без адресна регистрация в студентското градче, и Г.Г.-Жоро Котлара /35 г./ от ботевградското с. Новачене.
При специализираната операция в столичния ж.к. „Младост” с лек автомобил „Рено Клио” били задържани Дичо Дебелия и Пешо Малкия. Малко по-късно Котлара бил заловен заедно със софиянеца Х.П. /30 г./, докато се придвижвали с лек автомобил „Пежо”.
При последвалите процесуално-следствени действия са иззети множество мобилни телефони, пари и топка с прахообразно вещество – 30 гр кокаин. Задържани са и столичаните А.М. /29 г./ и К.М. /33 г./ - криминално проявен. Малко преди залавянето им двамата се срещнали с Котлара, пътували с таксиметров автомобил „Хюндай”, управляван от А.М. Разследващите работят по установяване на съпричастността на А.М. и К.М. към престъпната група.
Всички са задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа. Образувани са досъдебни производства. Работата на криминалистите по документиране на престъпната дейност на организираната група продължава, съобщава пресцентърът на МВР.

Сн.: Пресцентър на МВР