Във фоайето на читалище „Христо Ботев” е подредена изложба, посветена на първия полет на човек в космоса. Експозицията, организирана от историческия музей и организацията на русофилите в Ботевград, съдържа снимки на първия космонавт в света Юрий Гагарин. Фотосите разказват за неговото семейство, за посещенията му в различни страни и срещите му с хилади хора.
Изложбата бе открита с изпълнения на дамската група за руски песни с диригент Ангелина Болярска. Директорът на историческия музей Тодорка Коцева припомни накратко биографията на Юрий Гагарин. Тя разказа и за посещението на първия български космонавт Георги Иванов и руския му колега Николай Рукавишников в Ботевград.

Да припомним, че тази година Общото събрание на ООН обяви 12 април за Международен ден на полета на човека в космоса. Решението бе взето с резолюцията приета на 65-ата сесия на организацията. Предложената от Русия инициатива беше подкрепена от над 60 държави. Съгласно решението на ООН 12 април ежегодно ще се отбелязва на международно ниво. На тази дата преди 50 години се осъществи първият полет на човека в космоса. В резолюцията на ООН се посочва, че това е историческо събитие, което открива пътя за изследването на космическото пространство за благото на човечеството.