На 11 април 2011 г. официална делегация, водена от Областния управител на Софийска област Красимир Живков, с участието на представители на общините Горна Малина, Долна баня, Елин Пелин, Етрополе, Ихтиман, Костенец, Копривщица, Костинброд, Самоков, Своге, Сливница, Ботевград, Правец и служители от Областна администрация на Софийска област, посети Европейския парламент в Брюксел. Посещението се реализира по проект, спечелен от Областна администрация на Софийска област. Годишната квота за финансиране на посещение с цел популяризиране на работата на Европейския парламент е четири проекта за страна-членка. Областна администрация на Софийска област имаше честта да бъде една от ограничения брой групи, посетила Европарламента.
По време на посещението си представителите на Софийска област присъстваха на лекция на тема “Институцията Европейски парламент. Тя бе изнесена от изнесена Георги Томов, началник отдел „Посещения и семинари” в Европейския парламент. Основният акцент на лекцията беше за дейността и структурата на европейските институции – Европейска комисия, Европейски парламент и Съвета на министрите на Европейския съюз.
Официалната делегация се срещна с Андрей Ковачев – председател на групата на българските депутати от Европейската народна партия. По негова покана на срещата присъства Данута Хюбнер, председател на комисията по „Регионална политика”, която заяви пред кметовете от Софийска област, че е много важно още отсега да бъдат определени приоритетите за кандидатстване по оперативните програми през следващия програмен период 2014-2020 г. Участие в срещата взеха  още: евродепутатът Владимир Уручев от Европейската народна партия, Моника Панайотова, депутат в 41-то Народно събрание и председател на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, и Доброслав Димитров, председател на комисията по външна политика и сигурност.
Областния управител Красимир Живков изказа своята и от името на местната власт благодарност за изключителната чест Областна администрация на Софийска област да бъде първата и единствена областна администрация от Република България, спечелила проект и посетила Европейския парламент през 2011 г., съобщава пресцентъра на Областната управа.
В състава на делегацията участваха четирима представители на общинското ръководство: Маргарита Кирова – председател на ОбС, Краси Андреев, зам.-кмет на Ботевград, арх. Даниела Арбова и Веселка Николова, началник отдел АОКП при община Ботевград.
“Връщам се от Европейския парламент с надежда, че след като там се решават нашите въпроси, ще се случват хубави неща за България във времето напред”, сподели Маргарита Кирова.