От IBM обявиха, че са създали биоразградими наночастици, които имат способността да откриват и унищожават устойчиви на лекарства бактерии, съобщава pcceni.bg. Изследванията разкриват, че новите наночастици се привличат от клетки на стафилококовите бактерии, резистентни към антибиотика метицилин и не засягат здравите клетки.

Това откритие може значително да подобри ефективността при лечение и е един от примерите за способността на IBM да използва технологии за развитие и подобрение на медицината. Компанията инвестира 6 милиарда долара годишно за проучване и разработване като голяма част от тази сума се влага в сферата на здравеопазването.

IBM има дългогодишна история в създаването и свързването на системи за обмен на информация за пациента. За да отпразнува стогодишния си юбилей, компанията създава "икона на прогреса", която представя приноса на IBM към борбата със заразни болести.

IBM има пръст в разработването на първия апарат за разделяне на кръвта на съставките, който доведе до лечение на левкимия, първият сърдечно-белодробен апарат, който поддържа пациента в будно състояние по време на операция и ексимер лазер, използван в очна хирургия LASIK.

Един на всеки осем жители, живеещи на Земята днес, ще бъде на възраст над 65 години през 2030 г., над един милиард хора са с наднормено тегло и 388 милиона души ще умрат от хронично заболяване през следващите 10 години.

Затова в днешни дни IBM се фокусира върху подобряване на здравеопазването, помагайки на цели държави, като разработи нови модели за предоставяне на здравни услуги, обединяващи здравна информация и детайлен анализ на медицински данни.