Победител в програмата “Евроскола“ и представител на България в Страсбург е Средно общообразователно училище „Христо Ясенов“- гр. Етрополе. 
На 13.05.2011 г. точно в 8.00 ч. 24 ученика на възраст между 16 и 18 години, владеещи до съвършенство английски език, имащи отлични познания за Европейския съюз и изразяващи своята гледна точка, тази на училището и на България по значимите за всички нас европейски въпроси, ще бъдат на заседание в Европейския парламент. Участник в групата ще е и Кристиян Григоров- Крис, който е ученик със СОП и е Национален посланик в Европейската година за борба с бедността и социалното изключване-2010 г.
Участието на училището в програмата бе изцяло подкрепено и препоръчано от Мария Неделчева и Владимир Уручев, български членове на Европейския парламент, които заявиха впечатленията си от изключително активната дейност на училището и изразиха увереност в доброто му представяне в деня "Евроскола".
Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на "Младежкия европейски парламент".
По време на своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученика участват в "заседания на комисиите" и в "пленарни заседания", разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. 
От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище, а стават част от многоезичните работни групи. Сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите-членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.
Денят на "Евроскола" преминава по следния начин:
• На първото заседание, посоченият от всеки клас говорител е поканен да го представи на език, различен от майчиния му.
• Всеки клас се разделя на шест групи, като всеки ученик участва в не повече от една група. Участниците в групите обсъждат актуални европейски въпроси.
• В края на деня всеки участник получава сертификат за участието си, подписан от Председателя на ЕП.
Темите, върху които ще разсъждават учениците са:
1. „Мястото на ценностите на Европа в света“.
2. „2011 година – Европейска година на доброволческата дейност“.
3. “Околна среда и възобновяеми енергийни източници“.
4. „Свобода на информацията и гражданска култура“.
5. „Демокрация и гражданство“. 
6. „Бъдещето на Европа“ .
Успех на учениците от СОУ“Христо Ясенов“ и на техните ръководители!
Повече информация на електронните адреси:
www.europarl.bg и www.hristo-yassenov.com
Текст и снимка: Росица Василева