Служители на ГДБОП прекратиха дейността на дружество, използвало незаконно модерни бизнес софтуерни продукти, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Целта на акцията била пресичане и предотвратяване на престъпна дейност, свързана с незаконно използване на множество бизнес софтуерни продукти, посредством които са изработвани дизайнерски решения, проекти и технологии за строително-инвестиционни процеси, всякакви рекламни материали, проектиране и изграждане на строителни съоръжения, сгради и др.

Спецполицаите претърсили няколко офиса в центъра на столицата. Иззети са 19 компютърни системи с нелицензирани специализирани софуерни продукти (Windows XP Home, Microsoft Office XP Pro, Adobe Acrobat Distiler 6.0, Adobe Acrobat Pro, Adobe Ilustrator 8.0, Corel Draw и много други).

В хода на разследването е установено, че дружеството е рекламирало дейността си посредством интернет сайт, който е достъпен от цяла Европа.

Според изчисленията на експертите нанесените щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, са на стойност за над 600 хиляди лева.

Срещу нелегалните търговци е образувано досъдебно производство по чл.172А от НК за извършени от тях престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.