От 81 конни клуба в страната, повече от 25 се включиха вчера в Републиканското първенство, което се проведе на конната база в Етрополе. Причината да не се включат повече отбори е в това, че в същото време имаше състезание и в друг град.
Републиканското първенство се проведе под патронажа на кмета на Община Етрополе инж. Богомил Георгиев. При обявяване на състезанията за открити, той пожела на всички спортисти високи спортни постижения.
Надпреварата премина в три кръга: препятствия до 110 см височина, до 120 см и до 80 см. Третият кръг беше за коне до 4 години, за аматьори и за деца-жокеи.
Инж. Богомил Георгиев награди победителите, като първата награда в първия кръг спечели Владимир Спасов с кон Равена от Конната база в Етрополе. Брат му Валентин Спасов с кон Адвентис зае 5-то място.
Двамата братя имаха участие и с други коне, като Владимир зае 10-то място с кон Канетино, а Валентин 15-то с кон Оникс.
В първия кръг, участваха 32 коня. Измерванията на резултатите се осъществяваше с електронна измервателна система, която отчиташе времето, наказателните точки и класирането на състезателите.
Главен съдия беше д-р Крум Рашков.

Напомняме, че конната база на конен клуб "Болкан Хорсис" в Етрополе е открита на официалния празник на град Етрополе - 27 юни 2010 година.
Клуб "Болкан Хорсис" е създаден от Станко Димитров и фамилия, като базата е успешно продължение на усилията вложени в разработването на условия за туристическа езда с планинските преходи в Рила, както и на енергията, посветена на възстановяването на породата "Гидран" в България.
Със своите 40 бокса, пясъчен плац 60х80 м, отговарящ на изискванията на Международната федерация за провеждане на кръгове от Световната купа и амбиции за изграждане на нови модерни съоръжения като тревен плац за загряване, бягаща пътека за интензивни тренировки и др., базата предлага прекрасни условия не само за туристическа и любителска езда, но и за подготовка на професионални състезатели и организация на състезания.
Сред талантливите ездачи на клуба са братята Владимир и Валентин Спасови.