За втора поредна година ботевградчани отбелязаха официално Светли понеделник – втория ден на Великден. На този ден в миналато е бил съборът на Ботевград. Днес стотици граждани дойдоха в центъра на града, за да подкрепят инициативата за възстановяване на празника. Веселието започна в 10 часа с фолклорни танци, изпълнени от „Ботевградска младост” с хореограф Веселка Божкова. Последваха изпълнения на детските танцови състави с ръководители Цвети Дилова и Нина Велева. В сутрешната празнична програма участваше и фолклорна група за народни песни с диригент Стоян Димитров. За публиката пяха и младите талантливи фолклорни певици Станислава Димитрова и Надежда Георгиева.
Гост на Великденския събор в Ботевград бе Ловчанският митрополит Гавриил. Той благослови жителите на общината и ги поздрави със светлия християнски празник. На миряните бяха раздадени около 300 боядисани яйца и кръстчета за здраве. 
В 12 часа председателят на Общинския съвет Маргарита Кирова откри кулинарната изложба. В нея участваха 7 местни фирми от хранително-вкусовия бранш: „Деси 92 – Миряна Йотова”,  производител на закуски, сандвичи, хлебни и сладкарски изделия; ЕТ „Николай Николов” – производител на сладки и тестени изделия – кори за баница, домашна юфка, кадаиф; Орхание” ООД, производител на месо и месни изделия с търговска марка „Премиер”; „Профекс – хляб” ООД - производство и търговия на хляб, хлебни и сладкарски изделия; „Сигма био” ООД – производител на захарни и шоколадови изделия по оригинална технология; ЕТ „Спасена 99”, производител на торти и други сладкарски изделия; „Фиеста Фуудс” – заведение за бързо хранене.
Свои продукти в изложбата представи пловдивската фирма „Димитър Маджаров”, която е производител на месни и млечни продукти. Официалните дистрибутори на "Димитър Маджаров" за София са от нашия край.    
В изложбата-конкурс „Традиционни гозби от Ботевградско” участваха 15 жители на общината. За наградите се състезаваха обредни хлябове, джуркан боб, качамак, баници, лютика с чушки и лук, лютика с киселец, сарми със зелеви и лозови листа, коледен тиквеник с пържена тиква, ботевградска топеница, яйченик, боб с риба, домашно приготвени сладки – кекс, еклери, „бабини ушички”, и други.
Победителите в кулинарната надпревара бяха определени от професионално жури в състав: Маргарит Марков – председател, и членове Маргарита Маркова, главен готвач в Кауфланд - Ботевград, и Венцислав Димитров, главен готвач в механа „Самунджиево”. На първо място бе класирана Василка Караджова от село Литаково. Тя представи най-голямо разнообразие от характерни за нашия край ястия. Второ място бе отредено на украсено печено пиле, приготвено от Цветемила Илиева, а трето заеха ботевградската топеница и млечната салата на Светла Петрова от Ботевград.
Победителите получиха грамоти и парични награди, осигурени от дружество „Орханиец”. Грамоти бяха раздадени и на останалите участници.
На изложбата присъстваха: Ловчански митрополит Гавриил, Лена Гайдарска, президент на МВБУ и председател на инициативния комитет за възстановяване празника на Ботевград на втроия ден на Великден, Цеца Иванова – секретар на община Ботевград, Веселка Божкова – главен експерт „Култура” в община Ботевград и много граждани.
Присъстващите имаха възможност да дегустират вкусните експонати.
Великденската празнична програма на община Ботевград продължава от 17.30 часа с концерт на представителния духов оркестър. Младежката дискотека в центъра на града е с начален час 18.30 часа.