На предстоящата сесия на ОбС ще бъдат обсъдени и гласувани такси за посещание в новия исторически музей. Общинското ръководство ще предложи жителите на община Ботевград да не плащат входна такса, а за посетители, които не са жители на общината, таксите да бъдат, както следва: за възрастни – 1 лв.; за деца и групи – 0.50 лв. За беседи в музея ще се плаща 5 лв., толкова ще струва и беседа за културно-исторически обект извън музея. Най-скъпа ще бъде таксата за обходен туристически маршрут в общината – 20 лв. Предложено е таксите за заснемане в музея да са: 2 лв. за любителско заснемане с фотоапарат и 5 лв. за любителско заснемане с видиокамера.
Общинското ръководство предлага да бъдат гласувани и други такси за музейни услуги: за извършване на справка за наличието на движими културни ценности, основен и научно-спомагателен фонд – 2 лв.; за сканиране и запис на електронен носител на архив, снимкови и други материали – 2 лв. на страница; за ползване на специализирана историческа библиотека – 1 лв.; за продажба на художествени произведения от изложби, уредени в художествената галерия на музея – 10 на сто върху обявената стойност; за продаба на художествени произведения в художествената галерия – 10 на сто върху обявената стойност.
Новият исторически музей на Ботевград ще бъде открит официално на 3-ти май., когато ще отбележим тържествено 145 години от преобразуването на село Самунджиево в град Орхание /старото име на Ботевград/.