От 26 април до 31 май в България предстои провеждането на извънредна  имунизационна кампания срещу полиомиелит  (детски паралич ) чрез прилагане на една доза убита полиомиелитна ваксина, съобщиха от Районата здравна инспекиця.
 Ще бъдат обхванати всички деца от 13 месечна до 7 годишна възраст, при които няма данни за проведени имунизации срещу полиомиелит, имунизационна схема за възрастта е непълна, нямат избран личен лекар и нямат постоянна адресна  регистрация. Ваксината е съвместима с всички останали по имунизационния календар и ще се прилага от специализирани имунизационни екипи.
Полиомиелитът ( Детски паралич ) е остро  инфекциозно заболяване, предизвикано от вирус, с тежко протичане и висока смъртност. Той засяга нервната система и може да доведе до необратима парализа ( най-често на долните крайници ), а 5 до 10% от парализираните хора умират от засягане на дихателната мускулатура.
          Източник на инфекцията са болните хора и вирусоносителите. Предаването на заболяването се осъществява по фекално-орален път, тъй като полиовирусите се размножават в червата и се отделят чрез фекалиите. Заразяването става чрез замърсени ръце и употреба на контаминирани хранителни продукти и вода