Още двама мъже са задържани при продължението на операция „Хиените" във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Те са заподозрени в участие в организираната престъпна група за противозаконно отнемане на луксозни автомобили, неутрализирана при полицейската операция „Хиените". Други двама членове на групата, които са от Пазарджишкия край, се издирват.

Заловените във Велико Търново мъже тази нощ бяха доведени в Пловдив, където ще се проверява съпричастността им и към други подобни престъпления, извършени на територията на пловдивската дирекция.

Припомняме, при полицейската операция „Хиените", проведена на териториите на областните дирекции Велико Търново, Пловдив и Пазарджик, бяха намерени два джипа BMW, откраднати от Велико Търново и Пловдив. При преследването на крадците бяха ранени трима пловдивски полицаи, които са с травми по краката. Ударен беше и служебен автомобил, след което единият от заподозрените загина в престрелка.

По-късно същия ден бе заловен и мъжът, отнел втория джип. По време на операцията бе иззета специализирана техника за отключване и запалване на  луксозни автомобили.

По случая в ОДМВР-Пловдив е образувано досъдебно производство.

В момента двамата задържани във Велико Търново се разпитват, а прокуратурата ще преценява дали да им бъде наложена 72-часова мярка за задържане.

Директорът на полицията в Пловдив главен комисар Тодор Чонов съобщи, че бандата е счупила всички световни рекорди при този вид обири - максимум 28 секунди е засечената продължителност на операцията от отключването до отвличането на набелязания автомобил.

Всички данни от разследването сочат, че това е групата, откраднала близо 40 луксозни джипа и лимузини само от марката BMW в Пловдив и региона за периода от януари 2010 до края на април тази година.

Директорът на полицията предположи, че целите след това са в няколко направления - изнудване на собствениците, застрахователни измами, и за многократно по-скъпа препродажба на резервни части.

Комисар Чонов не коментира най-популярната версия - износ на луксозните возила към арабския свят. Членовете на престъпната група са с дълги криминални досиета, те са организирани във Велико Търново, но са „гастролирали" основно на пловдивска територия, с което дълго време са обърквали разследването на множеството автокражби на елитни автомодели.