Наш капитан, арестуван по обвинение, че на кораба му са открити 169 кг кокаин, повече от месец гние в затвор в Панама.

До момента обаче 53-годишният капитан Светлозар Собаджиев от Варна не е разпитван и не са му искани никакви обвинения, пише в. "Труд".

Контейнеровозът "Мааст трейдинг", който плава под холандски флаг /корабособственик е "Райдър шипинг", а агент - "Марлоу навигейшън"/, се движел по маршрут Колумбия-Мексико, когато бил задържан.

На борда му имало 13 души екипаж - украинци, руснаци и филипинци, а капитанът е българин. Той е арестуван на 28 март в панамското пристанище Кристобал.

Консулката ни в Панама Клаудия Лисичкова-Де Мичев съобщила на семейство Собаджиеви вестта на 1 април. Съпругата му Радка и дъщеря им Лора помислили, че това е първоаприлска шега.

Адвокатите на менинг-агенцията, след като разпитали останалите членове на екипажа, принудили капитана да се признае за виновен и му изкрещели в лицето: „Признай и ще лежиш 5 вместо 10 или 15 години", каза дъщерята на Собаджиев.

По думите й баща й е много разстроен и не е добре със здравето. Бил е няколко дни в болница в силен шок. Той е в затвора "Ла Хоя". В едно помещение - библиотеката, били натъпкани 34 души.

Преди ареста капитанът споделил на жена си, че старши-помощникът украинец има пропуски в работата си и мисли да го освободи. По-късно на разпита в полицията украинецът заявил, че капитан Собаджиев е замесен в трафик на наркотици.

Корабът и екипажът били освободени, а капитанът бил хвърлен в затвора.