За пръв път български студент беше избран за член на Изпълнителния съвет на Европейския студентски съюз.

На 60-то общо събрание на организацията, което се състоя около деня на Европа в Естония, ESU избра новото си ръководство. Сред членовете му е и Калоян Костадинов, студент в реномиран колеж в Добрич.

До момента българин не е избиран на толкова висока позиция в Изпълнителния съвет на Европейския студентски съюз.

Амбициозният младеж е член и на Комисията по международна дейност в Националното представителство на студентските съвети, председател на Национален младежки форум и член на Студентски съвет към ВУМК.

Изборът на Калоян Костадинов в Изпълнителния съвет на ESU е признание за цялостната политика на НПСС. Това е най-големият успех в историята на организацията, като участието в ESU, коментира председателят на НПСС - д-р Петър Чаушев. Той допълни, че се надява избирането на Калоян да сложи начало на една сериозна възможност в участието на българските студенти в политиката на европейското образователно пространство.

Това, че избраха български студент в управата на Европейския студентски съвет, може само да означава, че мнението ни се зачита сред европейските студенти. Висшето училище, в което уча, си сътрудничи с много европейски университети, развива модерно образование и използва съвременни методи в работата със студентите, заяви самият Калоян след завръщането си от Естония.

Той добави, че взима пример от там и изтъкна, че ще се бори да пренесе европейските практики в българското висше образование.

Едно от най-значимите мероприятия за студентите в Европа - 61-вото Общо събрание на ESU, се очаква да се проведе в края на тази година. Домакин ще бъде Националното представителство на студентските съвети, а самото събитие ще се проведе във Варна.