Ботевградчанката Марияна Маринова е подредила пъзел от 9 000 части за по-малко от два месеца. Тя уточни, че е редила пъзела предимно в свободното си време. Марияна Маринова сподели, че не гони рекорди, а че пъзелите са нейна страст и хоби от 14 години насам. Между другото най-големият пъзел в света е от 32 000 части, според публикации. 

В момента Марияна има повече от 14 пъзела, поставени в рамки, които украсяват стените на дома й. Най-големият от тях изобразява карта на света, а останалите – животни. Най-трудният, който е подредила, е музей с картинна галерия. Марияна го нарича „картина в картината”. 

„Харесвам пъзелите, защото те неутрализират стреса и успокояват нервите. В момента, в който редиш, изключваш от ума си всички ежедневни грижи, тревоги, въпроси. Мисълта ти е насочена само в многобройните части на пъзела и желанието да видиш готовата картина, сподели още Марияна Маринова. –Преди време имах друго хоби – да плета. За мотивите в плетката използвах повече от 36 прежди в различни цветове", допълни тя.
Марияна Маринова е собственик на магазин за цветя в Ботевград.