В малкия салон на НЧ „Тодор Пеев 1871” се събраха не малко хора за представяне на книгата на Христина Гръбчева „Мечти и спомени”.
Първият поздрав беше на земестник-кмета на Община Етрополе Росица Христова, която подари на авторката красив букет.
Коя е Христина Гръбчева?
Доброволка във Втората световна война. Носителка на орден за храброст. Сестра на ген. Димитър Гръбчев и на телевизионната журналистка Иванка Антонова Гръбчева. Майка на един син и баба на две внучета. Автор на книгата „Мечти и спомени”, която днес ще ви представим. Това каза за нея водещата Евгения Христова.
В срещата взеха участие заместник-кметът на Община Етрополе Росица Христова, Росица Иванова – главен инспектор ПКВ в Общината, о.з.полковник Иван Цветков, който представи книгата. Бяха още Надежда Баръмова от Съюза на ветераните от войните, Величка Георгиева – доброволка във Втората световна война и Иванка Антонова Гръбчева - сестра на Христина Гръбчева.
Секретарят на читалището разказа пред присъстващите как се е стигнало до организирането на тази среща. Накратко: при последната земляческа среща на живеещите в София етрополци, го запознават с Христина Гръбчева. Тя му подарява „Мечти и спомени”, а идеята му е възникнала спонтанно, след като е прочел книгата.
Съдържанието й се отнася до подробното описание на родния край на авторката – град Етрополе и пътя до реализиране на голямата й мечта да участва във Втората световна война и да стане пилот на самолет.
В библиотеката на читалището ще има достатъчно бройки от книгата за читателите, които искат да я прочетат.