До момента са изплатени около 12% от средствата, предвидени за всички оперативни програми, по които се усвояват европейските фондове. Договорени са около 45% от общо около 14 млрд. лева.

Това обяви по време на изложението пред НДК за възможностите на европейските фондове Мария Димитрова- директор на дирекция Информация и системи за управление на средствата от ЕС в Администрацията на Министерски съвет.

Хората се интересуват както от възможностите за финансиране на един собствен мъничък проект, така и по глобално - какво прави Европа за нас и за всеки един гражданин в България с оглед подобряване на качеството на живот в страната коментира Мария Димитрова.

Това е първо по рода си изложение и интересът е огромен.

Представени са в отделни шатри и щандовена южната тераса на НДК правилата за финансиране на проекти по различните оперативни програми, както и успешна реализация, нормативната база на ЕС и възможностите за сътрудничеството и пълноценна интеграция.

Хората имат възможност да се запознаят и с представители на ЕК в България,неправителствени организации изследователски центрове и експерти.

изложението събра не само представители на оперативните програми но и на програма Развитие на селските райони, програмата за рибарство а също и представители на бенефициентите.

Много общини, реализирали свои проекти съфинансирани от еврофондовете и неправителствени организации, използваха възможността да представят резултатите, което още повече възбужда интереса на посетителите.

За големия интерес допринесе и богата съпътстваща програма с изяви на малки балерини, певци и други ентусиасти.

Една от атракциите на изложението е предаването на живо на финала на Еврозия на външната сцена на изложението, за което и днес разказваха.

Организаторите съобщиха че ще бъде създадена мрежа от 27 областни информационни центрове. Те ще предоставят информация за структурните и кохезионния фонд на ЕС.

Такива центрове ще има във Благоевград, Варна, Бургас и др.

От представителството на ЕК съобщиха че по време на изложението са раздали на 7 хил. брошури и плакати.