С конкурса „Промяната започва от теб” на МОМН ще се отбележи Европейската седмица на младежта през 2011 г. (15 – 21 май ) в Европейската година на доброволчеството.
Послания на кампанията „Промяната започва от теб” са:
1. Подари книга!
2. Засади дърво!
3. Усмихни се и прегърни приятел!
4. Откажи полиетиленовата торбичка!
5. Помагай на старите хора!
6. Дари своето време и труд!
7. Пази паметниците!
8. Приеми различните от теб!
9. Не бъди агресивен!
След ентусиазирано обсъждане на посланията и възможните инициативи в часа на класа учениците от V-A клас на СОУ ”Христо Ясенов”, с класен ръководител Петя Георгиева, решиха да стартират с посланието „Подари книга!”.
На 16.05.2011г. те посетиха класната стая на учениците от IV-A клас, с класен ръководител Мaрия Транчева, разговаряха и разискваха с малките ученици ролята на книгата и на доброволчеството.
Ясеновските възпитаници поднесоха своите дарове – книжки с приказки на четвъртокласниците, а те от своя страна посрещнаха гостите с детска песен. Участник в организацията на инициативата бе и Петя Цекова - педагогически съветник в училището.
Голямото желание на петокласниците и на техния класен ръководител е посланието „Подари книга!” да продължи и да обиколи нашия град, а защо не и да напусне пределите му!
Чрез тези инициативи проф. Сергей Игнатов - министър на образованието, младежта и науката приканва младите хора на България да се присъединят към деветте послания на кампанията, да ги разпространят и да реализират конкретни инициативи, свързани с тях. Чрез кратко описание, снимки или видеоклип участниците ще се състезават за наградите на Министерството на образованието, младежта и науката.
СОУ ”Христо Ясенов”- гр. Етрополе започва поредица от инициативи с послания.