Под заглавие "Устремила съм се към кино, което поема рискове" авторитетният френски вестник "Монд" публикува интервю с Летисия Каста за участието й в българския филм "Островът", представен на Петнадесетдневката на режисьорите на фестивала в Кан, разбра в."Монитор".

Лентата на Камен Калев получи висока оценка там, а самата красавица сподели, че е горда от участието си в проекта. Запитана как протича снимачният процес в страна като България, Летисия сподели: "Пристигаш в друг свят, с малко странни, но крайно симпатични хора. Мисля, че се натъкнах на цялата лудост на българите на едно малко островче - Света Анастасия, с площ от 400 квадратни метра. Всеки ден похапвахме домати и таратор. Беше доста смахнато!".

След това Летисия Каста разказа за сюжета и ролята си във филма на Камен Калев: "Това е историята на една двойка - Данийл и Софи. Тя решава да го изненада с екзотична екскурзия до България. Там разбира, че въобще не познава човека, с когото живее. Той губи контрол и започва да откача. Софи се опитва да го върне към нормалния живот, но той е обсебен от желанието си за промяна и разбира, че е бил тотално белязан от своето възпитание. Иска да се измъкне. Заминава за един остров, Софи тръгва с него. Тя е бременна от Данийл и в крайна сметка започва да го разбира. Софи го следва навсякъде - това е в общи линии сюжетът. Филмът е абсолютно откачен."