Българският хелзинкски комитет разкритикува решението на прокуратурата да образува дела за хулиганство срещу активисти на „Атака", взели участие в сблъсъка пред джамия „Баня Башъ" в петък. Според съобщение на организацията, по този начин се осъществява подмяна на деянията на задържаните.

Според правозащитниците, „това насилие (...) е престъпление против правата на гражданите" и излиза от рамките на законовата дефиниция на хулиганството.

От Българския хелзинкски комитет приветстваха изказването на градския прокурор Николай Кокинов, който изрази намерение да разследва партията на Волен Сидеров за проповядване на расова и религиозна омраза.
Припомняме, магистратът заяви, че „Атака" може да бъде забранена, ако бъдат открити данни за подобна пропаганда.

Според правозащитниците, подобно решение ще бъде пробив в българската съдебна система, която третира престъпления на омразата като скинарските побои по еднакъв начин с общите престъпления против личността. „С такова отричане държавата се присъединява към неправдата, вместо да защити хората от нея", категорични са от БХК.

Зам.-председателят на Българския хелзинкски комитет адв. Маргарита Илиева коментира пред news.bg, че е напълно реална възможността да започне производство в Конституционния съд за конституционалността на партия "Атака".

Тя посочи, че у нас все още няма прецедент парламентарна сила да се окаже извън закона. По думите й депутатите на „Атака" вероятно ще трябва да напуснат парламента, ако не напуснат парламентарната група преди решението на магистратите.

Илиева заяви, че БХК може да предостави на прокуратурата доказателства за насаждане на етническа и религиозна омраза от страна на националистите. По думите й това ще бъдат изявления на лидера Волен Сидеров и други членове на ръководството пред медии и в пленарна зала.

По отношение на подкрепените с кадри твърдения на „Атака" за агресия от страна на мюсюлманите пред джамия „Баня Башъ", Илиева заяви, че не вярва прекалено много на представените от партията материали, а самата тя не се е запознала с всички записи на случилото се.

Въпреки това, тя посочи, че даже действително да е имало хвърляне на камъни и употреба на ножове и тръби от страна на молещите се, трябва да се има предвид кой е започнал насилието. Адв. Маргарита Илиева беше категорична, че мюсюлманите са жертви и са реагирали спонтанно на организираната акция на националистите.

По отношение на твърденията на „Атака", че техни активисти са били заплашвани преди протеста, Илиева отново посочи, че им няма пълно доверие и добави, че ако нещо такова действително се е случило, то националистите е трябвало да уведомят полицията и прокуратурата.

На въпрос как ще коментира присъствието на лидера на забранената партия „Отоман" в джамията, Илиева заяви, че не е знаела за този факт. По думите й това, че Юзеиров е бил в храма, не казва нищо.

Адв. Маргарита Илиева посочи, че освен обвиненията срещу активисти на „Атака" има и такива срещу неизвестен извършител за ударите по полицай и депутата Деница Гаджева.

Илиева беше категорична, че ответната агресия също е насилие и правоохранителните органи трябва да накажат всички провинили се. Зам.-председателят на БХК разкритикува Столична община за решението й да разреши събитието, както и полицията, която, по думите й, не се е намесила адекватно.