Малцина в Етрополе знаят, че отец Никола Аламанов е единственият етрополец, който е бил на аудиенция при папата.
Причината за разговора, който проведохме с енорийски свещеник Никола Аламанов е днешния Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. На този ден, по традиция, българска делегация посещава папата на римокатолическата църква и се прекланя пред гроба на св. Кирил в Рим.
Въпреки, че от 1986 година са изминали доста години, отец Николай помни все още много подробности от посещението при тогавашния папа Йона Павел ІІ.
"Бяхме 16 човека, започна разказа си той, 9 духовници и 7 представители на тогавашната власт. От Софийска епархия и Ловчанска епархия бяхме по двама представители, а от Сливенска и Русенска – по един. Двама от църковната ни делегация бяха католици. Водач на нашата група беше тогавашният Ловчански владика Григорий. Той ме беше предложил да бъда част от делегацията.
Правителствените лица бяха 7 човека – Лъчезар Еленков, Васил поп Илиев, проф. Мирчо Семов, Георги Димитров – Гошкин, проф. Аксиния Джурова, Андрей Трънски и Цанко Варадинов.
Тогавашният папа Йоан Павел ІІ ни прие в папската библиотека, но вместо отредените ни 15 минути, нашата делегация беше при него 45 минути. В това време в съседните два салона го очакваха многобройни посетители, които желаеха неговата благословия.
Спомням си, че и пред нас той каза, че не вярва България да е замесена в неговото покушение. В това време Сергей Антонов беше още в италиански затвор.”
При поклонението пред гроба на св. Кирил, нашата делегация се е засякла с тази от Македония. Въпреки, че в Рим 24 май не се почита както у нас, площадът пред Ватикана е бил препълнен с народ. Всички са искали да зърнат папата и да искат неговото опрощение и благословия.
Делегацията ни е престояла в Рим една седмица, от 18 до 25 май и е имала възможност да разгледа доста добре и града, а донякъде и Ватикана.
Енорийски свещеник Никола Аламанов е завършил тогавашната Духовната семинария и от години служи в етрополския храм Св.в.м.ч.к. Георги Победоносец, където го заварихме и проведохме разговора.
За съжаление отецът не пожела да бъде сниман, поради което поставяме снимка на храма, в който служи.