Картини на ботевградските ходужници Венетка Нитова, Володя Казаков и Димитър Евстатиев бяха одобрени за участие в националната изложба „Живеем в земята на Ботев”, която бе открита вчера в художествената галерия на Регионален исторически музей - Враца. Картината на Венетка Нитова е озглавена „Връх Мургаш”. Володя Казаков се представи с „Другият браг” – 3. Димитър Евстатиев участва с „Портрет на Ботев”.

За предварителна селекция бяха представени 95 творби на 46 автори. До участие обаче бяха допуснати 30 автори с 55 творби. Жури с председател изкуствоведа Ирина Аврамова и членове Ясен Голев - живопис и Богомил Живков - скулптор, всички членове на СБХ София, присъди наградите. В раздел "Живопис" първа награда не се присъди. Присъдени бяха три втори награди на художниците: Кирил Иванов за картините "Майката на Ботев" и "Давид Тодоров"; Андрей Янев - цялостно представяне, Елена Ботева за "На борба със стихиите". Трета награда получиха трима художници: Георги Ценов - цялостно представяне, Петър Арнаудов  - "Ботев във времето" и Любомир Минковски  - "Моят Ботев".

В раздел "Скулптура " бе присъдена една втора награда на Спас Киричев за творбата му "Христо Ботев" и две трети награди на Веселин Тодоров за "Утопия 1,2 и 3" и на Цено Ценов за "Дух и материя".
В раздел "Декоративно-приложни изкуства се присъжда само една трета награда на Росен Цонев за творбата му "Звяр и природа".

На откриването на изложбата присъстваше председателят на Народното събрание Цецка Цачева, общинското ръководство на Враца и други официални лица. Изложбата се организирана всяка година в навечерието на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Сн.1 - картината "Връх Мургаш" на В. Нитова, сн.2 - "На другия бряг" на В. Казаков, сн. 3 - "Портрет на Ботев" на Д. Евстатиев