Според ново проучване, проведено от доставчика на софтуер за социален email harmon.ie, служителите в САЩ губят по $10,375 годишно от намалена производителност, защото не се отделят от внезапните съобщения достатъчно бързо, разсеяни са от електронната си поща или прекарват немалко време във Facebook, пише kaldata.com.

Проучването е проведено сред представителна извадка от повече от 500 служители в компании от всякакъв размер в САЩ. Проучването на harmon.ie е открило, че в компаниите с персонал повече от 1000 д. тези дигитални разсейвания могат да им костват повече от $10 млн. годишно.

60% от дигиталните разсейвания на работното място са от социални мрежи и обмен на текстови съобщения или електронна поща. Навигацията между множество табове и прозорци с цел наблюдение на различни приложения е голямо отклонение на вниманието.

Приблизително половината от анкетираните са отговорили, че не са работили в продължение на повече от 15 минути без да прекъснат работата си или без да са били разсейвани. Повече от половината са отговорили, че изразходват поне един час на ден в подобни отклонения от основните им задължения на работното място.

Най-големите отклонения на вниманието от работата са следните, според проучването:
• Електронна поща: 23%;
• Превключване между прозорци: 10%;
• Лични онлайн дейности, като напр. Facebook: 9%;
• Внезапни съобщения (Skype, ICQ и т.н.): 6%;
• Текстови съобщения : 5%;
• Търсене в интернет: 3%.

Подобни отклонения на вниманието вредят не само на работодателите, но и на служителите. Отразяват се отрицателно на способността им да разрешават проблеми творчески, да разсъждават задълбочено върху проблеми, свързани с работата, да обработват информация ефективно и да изпълняват задачи в срок.