По отношение на противоракетната отбрана /ПРО/ България има ясна позиция - системата да покрива цялата й територия.

Това каза в изказването си пред Парламентарната асамблея на НАТО министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му в кои държави и какво оборудване ще се поставя зависи от техническите и стратегически решения на алианса.

ПРО гарантира територията на страните от съюза от балистични ракети и други посегателства, посочи премиерът.

Той обърна внимание на участниците в асамблеята върху Черноморския регион. Борисов подчерта, че през региона преминават много важни стратегически транспортни коридори. Три страни от региона са членки на НАТО, а другите три са партньори, каза Борисов.

По отношение на операцията в Либия министър-председателят каза, че България участва със своите възможности - фрегатата "Дръзки". Ние изразихме още от първия ден подкрепата си, каза Борисов.

По думите му тези действия са закъснели с много години, защото България години наред е била разигравана от режима на Кадафи и той е държал заложници, които са били измъчвани по безобразен начин.

Според Борисов България ще се включи другата седмица в работата на контактната група за Либия и призова страната ни да бъде чута внимателно, защото има какво да каже и години наред с българските медици, а и с местното население, са извършвани чудовищни престъпления.

Не на последно място искам да обърна внимание на енергийната сигурност на страните членки, заяви Борисов. Според него енергийната независимост гарантира икономическа независимост на страните членки.

Уверявам Андерс Фог Расмусен, че България е прогнозируем и активен съюзник, каза Борисов в заключение.