"Няма българин, който да си представи като роб най-свободния син на България. Всичко у него – талант, разум, чувства, воля, душа и дух, е подчинено на една вековна мечта – да възкръсне България от царството на мрака и да се възроди свободата и справедливостта. Затова ни събира днес Ботев, като истински български символ на борбата срещу всяка несправедливост, като връх на всичко българско. Това е Ботев – горд, силен, непоколебим, мерило за съвест и доблест, за вярност и любов към отечеството". Това каза в част от словото си по повод честванията на 135 години от подвига на четата на Христо Ботев в Ботевград председателят на ОбС Маргарита Кирова.
Тържествената заря-проверка в памет на патрона на нашия град и загиналите за независимостта на България се проведе снощи. Пред паметника на Ботев цветя бяха поднесени от: кмета на общината Георги Георгиев, депутата Даниел Георгиев, областния управител на Софийска област Красимир Живков, председателя на ОбС Маргарита Кирова, общински съветници, кметове на села в общината, представители на общински фирми и предприятия, партийни и неправителствени организации, училища, детски градини, граждани.

Днес честванията на 135 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за независимостта на България продължават. Точно в 12 часа сирените ще ни напомнят за техния героизъм. От 14.30 часа в Скравена ще се проведе конкурс за компютърни презентации, изготвени от ученици. Началният час на традиционните историческия четения в селото е 17 часа. От 21 часа започва тържествената заря-проверка пред паметника-костница.