Опасни синтетични наркотици за половин милион лева, придружени от заблуждаващи фалшиви сертификати, задържаха митничарите на Аерогара София, съобщи агенция  "Митници".

При рутинна проверка на вносните експресни куриерски пратки митническите служители от сектор "Борба с наркотрафика" се спрели на пратка от Китай, която съдържа два плика с общо 1,200  килограма бяло прахообразно вещество.

Стоката е декларирана като "Метил целулоза" и е придружена от анализен сертификат и фактура, според които съдържанието на пратката отговаря на декларираното.

След направения анализ на прахообраните вещества в Централната митническа лаборатория се оказало, че единият плик съдържа 1 килограм флефедрон, а вторият плик - 4-MEC.

В интернет тези наркотични вещества могат да бъдат намерени и поръчани за 2 евро на грам, а продажната им цена в България след размесване с други вещества е 50 лева за един грам, се посочва в съобщението.

Печалбата от всеки грам от тези наркотици, внесен и  продаден в България, е повече от 45 лв. А от 1.200 кг могат да  бъдат направени повeче от 10 000 дози.