Метанстанцията в Пловдив, където снощи стана взрив, е работела със 6 незаконно монтирани бутилки с обща вместимост близо 6 хиляди литра. Това съобщиха от Инспекцията за държавен технически надзор.

Нерегистрираните бутилки на метанстанцията на "Пещерско шосе" в Пловдив, едната от които се взриви, заради техническа неизправност, са били поставени преди няколко месеца след извършения от инспекцията преглед на съоръженията. Димитър Вълканов началник - отдел в инспекцията за държавен технически надзор каза, че метанстанцията е получила разрешение за работа.

Обектът ще остане затворен, докато съоръженията не бъдат приведени в ред като ще бъде съставен акт за административно нарушение. Възможните санкции са от 500 до 10 хиляди лева.

За 24 часа са задържани управителят на метанстанцията Иван Тобиев, както и негов служител. Полицията е взела документацията за проверка. Образувано е досъдебно производство. Образувано е и досъдебно производство за неумишлено причиняване на взрив, а двамата се разследват за това дали имат пряка вина за инцидента.

Районната прокуратура започва да образува досъдебни производства по всички странични щети при взира, по подадените оплаквания от пострадалите граждани. Ако домовете им имат съответните застраховки, те ще бъдат бързо обезщетени, в противен случай единственият начин е да предяват граждански искове към собствениците на газ-станцията, но едва в съдебната зала, при започнало за това дело, обясни районния прокурор Гергана Мутафова.

Ще настоявам отговорните държавни институции да направят проверка на техническата изправност на всички газстанции в града. Това каза за Радио Пловдив кметът Славчо Атанасов след снощния взрив на газова бутилка в метанстанция на „Пещерско шосе".

Само по чудо се разминахме с ранени и жертви. Предварителната информация сочи,че фирмата собственик на газстанцията е имала нарушения.Те обаче е трябвало да бъдат установени предварително, каза Атанасов и предположи, че собственикът ще бъде подведен под наказателна отговорност.

Фирмата виновник за инцидента трябва да поеме ввсички разходи на собствениците на пострадалите постройки наоколо,категоричен е Атанасов.Газстанцията е с временен статут,а гръмналият резервоар е разположен на терен собственост на УМБАЛ „Свети Георги",каза кметът на Район „Западен" Здравко Димитров.

Екип на районното кметство днес ще опише щетите.Фирмата собственик на станцията си плаща редовно наема,санкции ще трябва да наложат Противопожарна охрана и Инспекцията за технически надзор.Ако те се разпоредят,ще затворим обекта,каза още Здравко Димитров.