Ежедневно в РИОСВ-Русе постъпват некоректни или неоснователни сигнали на граждани за всякакви въпроси. По-голяма част от тях са анонимни, често подателите им звучат агресивно.

Експертите на РИОСВ-Русе се затрудняват да реагират адекватно на сигнали за „липса на летящи насекоми или други твари в центъра на града" или „улично куче ухапа змия в кв. Чародейка".

Не са редки случаите, в които се налага инспекцията да служи за арбитър в междусъседски дразги или недоразумения. Много често в малките населени места кметовете и кметските наместници не желаят да влизат в конфликт с местното население и да прилагат законодателството в техните прерогативи.

В други случаи се подават сигнали срещу обекти и лица от вероятно бивши или уволнени служители.

От началото на годината са постъпили 17 писмени жалби, за които след извършени проверки е установено, че са неоснователни. Всичко това ангажира човешки и финансов ресурс или „разходка" на дежурните екипи.

Ръководството на РИОСВ-Русе е създало достатъчно възможности за подаване на сигнали или жалби, чрез централата, „Зелен телефон" или през интернет страницата и моли гражданите да бъдат коректни и изчерпателни, в случай че решат да се възползват от това си право.