Тийнейджърите, които играят често на компютърни игри са с по-големи шансове да останат без висше образование, отколкото другите младежи. Това сочат резултатите от проучване, проведено от университета Oxford. Тази зависимост обаче не означава, че геймърите без диплома за висше ще имат много по-малки шансове при намирането на добра работа когато пораснат, предава TechSpot.

В изследването са участвали 17 хиляди души, родени през 1970 година. По време на проучването е било установено, че четенето на книги повишава вероятността за един тийнейджър да влезе и да учи в университет. 16-годишните, които четат книга поне веднъж месечно имат много големи шансове да се изкачат до мениджърска позиция, когато навършат 33.

Тези, които не притежават навици да четат книги са в доста по-слаба позиция, става ясно сред разглеждането на резултатите. Въпреки това, четенето на книги няма връзка с количеството на доходите. То е еднакво както при тези, които четат, така и при тези, които не го правят.

Жените, които имат навик да четат, имат 39% шанс да се изкачат до мениджърска позиция или престижна длъжност до навършването на 33 години. Тези, които не се интересуват от книги, са с шанс 25%.

Момчетата, които висят постоянно пред електронните игри свалят шансовете си за влизане в университет от 24% на 19%. При геймърките шансовете падат от 20% на 14%.

Марк Тейлър, който е ръководител на проекта, отбелязва че за 40 години игралната индустрия се е променила значително и игрите вече са съвсем различни. Това трябва да се има предвид, когато се разглеждат резултатите, пише kaldata.com