Преди 67 година в м. Черни дол край Брусен загиват в неравен бой със жандармерията 19 партизани от Червенобрежкия отряд „Георги Бенковски.
На мястото, където телата на убитите са заровени край селото, в тяхна чест е издигнат паметник-костница.
На 25 юни 2011 г. от 10:30 часа преди обяд на това място ще се проведе възпоменателен митинг.
За желаещите да отидат на митинга е подсигурен автобус, който ще тръгне в 9:30 часа от площадката пред спортната зала в Етрополе.

На 26 юни 1944 четата, наброяваща 33 души, осъмва обкръжена, вследствие на предателство, от около 350 жандармеристи в горичката в м. Черни дол край Брусен.
Първоначално жандармеристите уверено настъпват в гората, като дори не залягат. Първият събудил се партизанин, командирът Йото Врачев, прострелва смъртоносно жандармерист и това всява паника сред правителствената част.
След като цял ден партизаните оказват упорита съпротива на превъзхождащия ги в жива сила и въоръжение противник, жандармерията запалва горичката от няколко страни.
С падането на вечерта  останалите живи 9 партизани бягат към съседната гора, където търсят прикритието на нощта. От тях само двама партизани достигат гората, където успешно се скриват от жандармеристите.
В крайна сметка 19 партизани са убити, 1 е пленен и по-късно погребан жив, а двама успяват да избягат.