Колумбиецът Хайме Гарсия, известен с прозвището си “човека-компютър”, подобри собствения си рекорд за запаметяване. Пред преподаватели и студенти в Университета Комплутенсе в Мадрид, той успя да повтори по памет 150 000 знака след десетичната запетая на числото пи (3,14), което представлява безкрайна непериодична десетична дроб, предава ИТАР-ТАСС.

По време за опита за рекорд били използвани 652 слайда за възпроизвеждането на екрана пред аудиторията на всички запаметени от колумбиеца цифри, които той изреждал с гръб към екрана. Изброяването на всички 150 000 знака отнело 3 дни, съобщава испанската осведомителна агенция EFE. Рекордното постижение на Гарсия било потвърденоот професорите по математика в мадридския университет и заверено от двама нотариуси.

Колумбиецът притежава вече 4 рекорда в Книгата на рекордите “Гинес”, свързани със запаметяване или изчисления и разкри, че скоро смята да постави и пети. Той е в състояние в рамките на 0,15 секунди на извлече корен от 13-та степен на всяко 100-знаково число, или от един поглед да запомни 200-знаково число, след което да го повтори без грешка отляво надясно и отдясно наляво.

“Не съм гений, нито разполагам с някакви суперспособности. Единствените ми отличителни качества са постоянството и упоритостта”, коментира скромно постижението си Гарсия.