Въпреки дъжда, дошлите да се поклонят пред паметта на загиналите 19 партизани от Червенобрежкия партизански отряд „Георги Бенковски”, сведоха глави пред подвига на героите.
Пред паметника край с. Брусен днес се бяха събрали близки на загиналите и съратници на участниците в битката в м. Черни дол преди 67 години. Хора от три поколения от Ботевград, Червен бряг, Голям Извор, Скравена, Етрополе и Брусен ги беше събрала мъката по загиналите и вярата в бъдещето на страната ни. Дори преди началото на възпоменателния митинг близки поставяха букети с цвета в основата на паметника. Водещ на митинга беше Чавдар Крачунов - председател на ОбСна БАС.
В своето слово Мила Манчева припомни зловещата битка между неколцината дръзнали да се бият срещу хитлерофашизма и многократно превъзхождащия ги противник. Загиналите 19 партизани са погребани край Брусен, като един от тях е хвърлен жив върху телата на убитите си другари. На сутринта неговата ръка се показва из под пръста със свит юмрук.
Днес на това място се издига паметник-костница.
Станка Димитрова - председател на ОбС на БСП също припомни за далечната кървава битка, след което прочете Поздравителен адрес от Сергей Станишев – председател на Висшия съвет на БСП.
Като представител на Висшия партиен съвет Валя Богданова се обърна към присъстващите с трогателно слово.
След едноминутно мълчание с падане на колене, последва тържествената проверка, кратък рецитал и авторови стихотворения от двама участници в митинга.
С много венци и цветя беше отрупан паметника на 19-те загинали в м. Черни дол край с. Брусен.