Столичният кмет Фандъкова уволни шефа на общинското предприятие „Екоравновесие" Петър Петров.

Това стана, след като възложеният от нея одит на предприятието за дейността му януари - април е установил груби нарушения по отношение предмета на дейността на предприятието, свързан с овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на Столична община.

Назначеният временно изпълняващ длъжността директор на общинското предприятие има за задача да отстрани нередностите като приведе дейността на дружеството в съответствие с направените препоръки на Вътрешния одит.

Проверката е установила липса на стриктни и ефективни организация, координация, контрол и отчетност на дейностите с безстопанствени животни, водещи до финансови нарушения, както и разминавания на данните от отчетните документи.

Засечени са и нарушения на Закона за обществени поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

Сред установените нередности са и нарушения на Закона за устройство на територията и клаузите за наемни правоотношения, като например за окосяване на 6.5 декара в Горни Богров са платени около 740 лева на декар, а за 3 декара в с.Сеславци 900 лева на декар. Тези цени превишават над 20 пъти средните сродни за територията на София.

Потвърдени са и финансовите нарушения при възложени строително-монтажни работи в приютите в Горни Богров и с.Сеславци.

Кметът Фандъкова ще изпрати доклада на отдел Вътрешен контрол в Прокуратурата, съобщават още от Столичното кметство.