„Ние, българите, сме създали най-голямата хилядолетна духовна империя в света. На езика на нашите предци, църковно-славянският, се молят на бога в своите храмове всички народи от Прибалтика до далечна Япония”.
Това каза вчера министър Сергей Игнатов, който беше на посещение в Етрополе. В Актовата зала на СОУ „Христо Ясенов” той награди учениците, които бяха за един ден евродепутати в Брюксел и футболистите от школата на Христо Стоичков, участвали в световното юношеско първенство по футбол в Бразилия.
Участвалите в европарламента в Страсбург ученици запознаха госта с целите на посещението, работата им в заседанията и предложенията, които изложили на тези заседания.
Крис пък изпя своя песен, с които показа, за кой ли път, висок дух и мъжественост на човек, засегнат от съдбата по незаслужен начин. 
Министър Игнатов направи индивидуални подаръци на участниците в Страсбург.
След медала, който връчи на треньора на отбора, участвал в световното юношеско първенство по футбол в Бразилия, кметът на общината инж. Богомил георгиев връчи медали и на футболистите от отбора.
Той връчи дарение от фонд „Даровити деца” 1000 лева на Йоан Данаилов Димитров.
Директорката на гимназията Светла Вълова връчи на министър Сергей Игнатов художествена картина и кукла, изработени от ученици от училището.
На церемонията присъстваха Емил Димитров – народен представител, Мария Кунина – заместник-областен управител, Линко Лилов - областен координатор на ПП ГЕРБ, Христо Андреев – началник РИО на МОНТ на Софийска област, кметът инж. Богомил Георгиев, д-р Цено Глогов – председател на ОбС, Росица Христова – заместник-кмет, Росица Иванова – главен експерт ПКВ към Общинска администрация, Светла Вълова – директор на СОУ „Христо Ясенов”, учители и ученици от училището. 
След това Сергей Игнатов и придружаващите го лица разгледаха изложбата „Просветно дело в Етрополе”.