На днешното редовно заседание на ОбС бе обсъден доклад за състоянието на горския фонд през първите пет месеца на тази година. На сесията присъстваше Веселин Нинов, директор на Горско стопанство – Ботевград. Към него въпроси отправиха съветниците Цеца Христова, Йордан Йорданов и Цветан Коцев.
“Имам информация, че кметовете на селата не могат да се справят със незаконната сеч, която се извършва и денем и нощем. Затова ми се струва смешно посоченото в доклада, че за съответния период сте заловили  три броя каруци и четири моторни превозни средства с незаконни дърва, а сте конфискували 58 кубика дърва”, каза съветничката от Атака. Тя попита защо в доклада не са посочени имената на лицата, които системно извършват незаконна сеч.
Съветникът Йорданов се поинтересува как се образува цената на законната сеч.
“Има много ниви, които са изоставени, обрасли с дървесна растителност и в момента представляват гори. Те не са в рамките на горския общински фонд. Как трябва да процедират хората при добива на дървения материал?”-този въпрос постави съветникът от БСП Цветан Коцев.  
“В закона е регламентирано как се процедира с изоставените ниви, които са се самозалесили и са придобили характеристиките на гора. Съществуват различни варианти как да се процедира в такива случаи. Собствениците имат право сами да решат дали да стопанисват съответния имот като гора, или да го ползват като земеделска земя. Ако декларира в Агенцията по горите, че ще го ползват като земеделска земя, трябва в срок от три години да изчистят дървесната растителност. Ако не го направят, тази земя става гора, по смисъла на Закона за горите. Важно е да се знае, че всички землища се инвентаризират, в резултата на което се установява земеделската земя, придобила характеристиките на гора. Тогава дървения материал се добива по утвърден ред”, каза Веселин Нинов в отговор на въпроса на Цветан Коцев.
На въпроса на Йордан Йорданов директорът на Горското стопанство отговори, че цената на законната сеч се формира на база разходи за добив, тарифна такса към държавата, която е 12 на сто, ДДС и печалба. “Новият Закон за горите не ни вменявам социални функции. В момента пазарът на дърва е много висок и няма пречки да продаваме на високи цени, за да реализираме по-висока печалба. Въпреки това аз отказах оферти на няколко фирми, за да гарантирам снабдяването на местното население с дърва за огрев,  каза още Нинов. –Що се отнася до въпроса на г-жа Христова, ще кажа, че преди известно време ние оповестихме имената на абсолютно всички нарушители за 2010 година. Информацията беше публикувана в “Ботевградски вести”, допълни директорът на Горско стопанство - Ботевград. 
Веселин Нинов обяви, че вчера е регистрирано Северозападното предприятие, чието подразделение е Горско стопанство – Ботевград. Той информира, че е внесъл предложение цената на дърва за огрев на временен склад да бъде 40 лева за пространствен кубик. “Не мога да бъда категоричен, но се надявам ръководството на предприятието да утвърди моето предложение”, каза в заключение шефът на Горското.