Кражбите на черни и цветни метали са се увеличили за една година с над 30%. Това съобщи Златка Падинкова от Криминална полиция.

По думите й става въпрос за кражби от електропреносната система на страната, от далекосъобщителната мрежа, от подвижния железопътен състав, пътната инфраструктура и други.

Това са важни стратегически обекти. Посегателствата над тях често пъти засягат и икономиката на страната, водят до прекъсване на комуникации в населени места, на електричество, а понякога приключват и с фатален край за извършителите на тези престъпления, посочи Падинкова.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова обяви от своя страна, че общините подкрепят идеята на екоминистерството за внасяне на ред в управлението на отпадъците. Тя добави още, че общините са съгласни с предложението площадките за отпадъчните черни и цветни метали да се изнесат извън населените места.

В средата на април министърът на околната среда и водите Нона Караджова увери, че са предприети драстични мерки за ограничаване на кражбите на метални съоръжения и предаването им в пунктовете за вторични суровини. От пунктовете ще се изисква сертификат за произход на предадените отпадъци.

Освен това се забранява предаването на вторични суровини на пунктове, които не отговарят на изискванията. Въведено е и задължение за 24-часово видеонаблюдение и съхранение на записите за една година.