СГС разпитва Валентин Михайлов - Вальо Ихтимански по делото срещу групата за отвличания на „Наглите". Той е един от ключовите свидетели на прокуратурата, който е решил да проговори срещу групата.

От декември 2009 г. Валентин Михайлов се движи с лична охрана и съдът ще го разпитва по реда на чл. 141 НПК.

Досега Михайлов е бил разпитван пред съдия и е дал показания срещу част от групата за отвличания.

Валентин Михайлов ще бъде разпитван в друго помещение на Съдебната палата.

Според процедурата днес първоначално той ще даде показания пред съдебния състав, а протокола от разпита ще бъде предявен на страните по делото след това.
Защитата и частните обвинители имат право да задават писмени въпроси към него, след което той ще отговаря отново само пред съдия.

Валентин Михайлов и другият защитен свидетел по делото срещу Наглите - Найден Недев бяха подсъдими по нашумялото през 90-те години дело срещу т.нар. Ихтиманска банда. През 2006 г. и двамата са били осъдени след споразумение с прокуратурата. 6 г. затвор било наказанието на Валентин Михайлов, което той вече бил излежал в ареста.

Ихтиманската банда бе обвинена в извършването на 10 грабежа и убийство през 1994-1995 г. на територията на няколко области. Общо 12 човека бяха подсъдими за престъпленията.

На днешното съдебно заседание стана ясно, че е направена чернодробна биопсия на подсъдимия Павел Петков. За него стана ясно, че е боледувал от хепатит.

Председателят на съдебния състав съдия Виолета Магдалинчева съобщи, че вещо лице, което е трябвало да направи съдебно-медицинска експертиза за състоянието на Петков, си е направило отвод. Този експерт е глобен и на негово място е назначена доц. Мария Грозева, която е призована за заседанието за 13 юли.

След последното заседание на 13 юни в СГС е постъпила молба от Иван Велев, ползвател на къща в село Петровене. Той е разбрал от медиите, че в къщата е държан Румен Гунински. Разпитът на свидетеля ще е на 13 юли, като по този начин ще се гарантира законността на проведената следствена експертиза.