Лондонският всекидневник Metro съобщава, че безработните британци вече могат да се преселят в България, където ще получават британски социални помощи, но при много по-ниски разходи.
Вестникът, който се предоставя безплатно в метрото и по железопътните гари, информира, че безработните британци вече могат да си позволят да живеят като хора от висшето общество, като си купуват бира за 35 пенса и ядене за по-малко от 6 паунда, ако се преместят в България.
Властите в тази балканска държава бяха принудени със специално решение на съда да плащат на граждани на Европейския съюз, които са без работа в страната, същите социални помощи, които те биха получавали в родината си. Това означава, че британците ще получават 230 паунда месечно, което е повече от средната за България заплата. Решението беше взето, след като безработен германец осъди българското правителство във Върховния съд, като поиска да му бъдат изплащани социални помощи в съответствие със законите на ЕС, които страната е приела и подписала. Михаел Витвер спечели делото и сега получава 570 евро месечно, коментира изданието. Вестникът обяснява, че България, която стана член на ЕС през януари, е една от най-евтините страни в Европа. Решението, наложено от съда е стандартно за всички страни от ЕС, заяви говорител на Департамента за трудова заетост и пенсии.