Кметът на Ботевград Георги Георгиев и кметът на Трудовец Веселин Драганов направиха първи копки за изграждане на нова пречиствателна станция за питейни води в местността “Пейовица” в селото.
“Изграждане на пречиствателна станция в Трудовец бе едно от исканията на жителите на селото. Няма какво да се заблуждаваме, че докато не направим пречиствателни станции, хората ще имат чиста вода в домовете си. Ето защо един от приоритетите на общината беше да започнем повсеместно изграждане на съвременни пречиствателни станции в населените места, за да можем да отговорим на потребностите на техните жители”, каза кметът Георги Георгиев. Той обясни, че мястото за пречиствателната станция не е избрано случайно. Съоръжението ще бъде изградена до новия резервоар с цел да се повиши налягането на водата за Трудовец.
Пречиствателната станция ще струва 330 000 лева. Проектът ще бъде изпълнен от старозагорската фирма “Елфи Тех”, която изгради пречиствателните съоръжения в местностите “Власов рът” и “Чеканица”. Принципът на действие на съоръжението в Трудовец ще бъде като този на пречиствателните станции в Ботевград – водата ще се пречиства чрез озониране. Капацитет на водата ще бъде около 60 литра в секунда, а сега е около 45 л/сек.