С 4 сребърни медала от отборното класиране и с 4 бронзови от индивидуалното се завърнаха възпитаниците на ПМГ „Акад.Никола Обрешков" - Бургас от световното първенство по математика за деца под 14 години, провело се в Китай.

Четиримата шестокласници - Виктор Станчев, Мария Делякова, Атанас Янков и Костадин Гаров, заедно с ръководителите си Ганка Вътева и Тонка Коридова, кацнаха късно снощи на българска земя.

Преподавателите разказаха, че подготовката на децата е започнала още през март. След вътрешен кръг са избрани най-добрите четирима.

Освен възпитаниците на ПМГ-Бургас, медали спечелиха и отборите на Математическата гимназия в Русе, Софийската математическа гимназия и Първа частна математическа гимназия, всеки от които отнесе вкъщи медали от своята група

44 отбора от цял свят премериха сили в тазгодишното XIV-то международно състезание по математика за ученици до 14 години Primary Mathematics World Contest (PMWC, 2011), което се проведе от 12 до 17 юли в Хонг Конг, Китай.

Надпреварата е организирана за първи път през 1997 г. Целта й е да се повиши интереса към математиката и да се даде възможност за образователен и културен обмен на младите математици и техните преподаватели.

Състезанието протича в два етапа - индивидуален и отборен. Отбори от по 4-ма човека решават задачи от алгебрата, геометрията, стереометрията, аритметиката, задачи за съобразителност, главоблъсканици, комбинаторни задачи.