Вчера в областната администрация заседава Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие на Софийска област. Във връзка  с разработване и приемане на Национален план за действие по заетостта за 2012 г., в условията на икономическо възстановяване и с оглед постигане на целите на Стратегията „Европа 2020”, тя прие приоритетите на пазара на труда в Софийска област през 2012 г. Те са насочени към: осигуряване на по-висока заетост и недопускане нивото на безработица през 2012 г. да надвиши 10%, което ще бъде постигнато чрез подобряване качеството на посредническите услуги за бързо и ефективно устройване на работа на безработните на първичния пазар на труда и ефективно използване на субсидираната заетост по програми и мерки, включително и възможностите на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”; повишаване качеството на работната сила чрез придобиване на нова квалификация и повишаване на квалификацията и уменията на заетите и безработните лица; развитие на социалния диалог, като се използват и възможностите на  Комисията по заетост към областния съвет за развитие и съветите за сътрудничество.
За решаване на проблемите със заетостта през миналата и тази година в областта се реализират успешно следните програми и проекти за заетост: НП „От социални помощи към осигуряване на заетост”, НП „Асистенти на хора с увреждания”, схема „Развитие”, схема „Ново начало – от образование към заетост”, схема „Отново на работа”, схема „ Аз мога”, проект „Шанс за реализация на младежите в България”.
По грантовите схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси” в областта са реализирани 16 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с обща стойност 1 401 432лв. за обучение на заети. В обучението за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности са включени 1800 заети лица, съобщава пресцентърът на Областната администрация.